Artykuły

Liczba artykułów: 16.

Węglowodany w żywieniu sportowców

Węglowodany są związkami organicznymi składającymi się z węgla, wodoru i tlenu....

Dieta kobiet karmiących piersią

Do karmienia piersią nie trzeba przekonywać chyba żadnej mamy....

Karmienie naturalne – prawda i mit

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz na podstawie doświadczeń wielu pokoleń lekarzy, dietetyków, i co najważniejsze – pokoleń rodziców wiadomo, że optymalne dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia jest karmienie go wyłącznie piersią w pierwszych sześciu miesiącach życia i kontynuowanie tego karmienia przez kolejne sześć miesięcy....

Żywienie osób starszych

Olbrzymi postęp cywilizacyjny, jaki miał miejsce w XX wieku, przyniósł radykalną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania....

Cukrzyca i sport

Cukrzyca do lat 80. XX w. była przeciwwskazaniem do uprawiania sportu wyczynowego. Obawy przed hipoglikemią sprawiały, że powszechnie zwalniano też dzieci z cukrzycą typu 1 z lekcji wychowania fizycznego. ...

Otyłość u dzieci

Jeszcze do niedawna dziecko z nadwagą czy otyłością było dla wielu osób synonimem dobrostanu i zdrowia....

Dieta przyszłego taty

W obiegu dostępnych jest wiele informacji na temat zasad prawidłowego żywienia kobiet planujących ciążę....

Miód – lek z ula

Miód znany jest i stosowany przez ludzi od tysięcy lat....

Pomarańcze jako źródło fitoskładników

Specjaliści badający żywność najczęściej charakteryzują ją, używając terminu wartość odżywcza....

Żywienie kobiet w ciąży – III trymestr

Ostatnie 3 miesiące ciąży charakteryzują się bardzo intensywnym wzrostem płodu....

Karmienie sztuczne niemowlęcia

Najbardziej odpowiednią metodą żywienia niemowlęcia jest karmienie naturalne mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy i kontynuowanie tego sposobu żywienia przez kolejne 6 miesięcy z uzupełnieniem diety według nowych, podanych poniżej zaleceń....

Najczęstsze choroby jelit

Choroby jelit, zwane również chorobami dolnego odcinka przewodu pokarmowego, ze względu na różną budowę i stosunki anatomiczne, różnice czynnościowe zadań oraz pewne odmienności objawów stanów chorobowych, dzielimy na:...

Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?

Odporność to zdolność organizmu do jego obrony przed wszechobecnymi w przyrodzie mikroorganizmami....

Najczęstsze choroby żołądka i dwunastnicy

Wśród najczęstszych chorób żołądka i dwunastnicy omówiono niżej:...

Otyłość

Otyłość to stan nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie....

Stereotypy – nadwaga i otyłość

W kulturze występują różnorodne stereotypy związane z nadwagą i otyłością, czyli uproszczone opinie i poglądy dotyczące przyczyn i oceny danego zjawiska. Wynikają one z braku wiedzy, bezrefleksyjnego przyjmowania potocznych sądów oraz z chęci usprawiedliwienia własnych niekorzystnych zachowań. ...