Artykuły
Węglowodany w żywieniu sportowców
Węglowodany są związkami organicznymi składającymi się z węgla, wodoru i tlenu....
Dieta kobiet karmiących piersią
Do karmienia piersią nie trzeba przekonywać chyba żadnej mamy....
Karmienie naturalne – prawda i mit
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia oraz na podstawie doświadczeń wielu pokoleń lekarzy, dietetyków, i co najważniejsze – pokoleń rodziców wiadomo, że optymalne dla prawidłowego rozwoju niemowlęcia jest karmienie go wyłącznie piersią w pierwszych sześciu miesiącach życia i kontynuowanie tego karmienia przez kolejne sześć miesięcy....
Żywienie osób starszych
Olbrzymi postęp cywilizacyjny, jaki miał miejsce w XX wieku, przyniósł radykalną poprawę jakości życia ludzi na świecie oraz wydłużył czas jego trwania....
Cukrzyca i sport
Cukrzyca do lat 80. XX w. była przeciwwskazaniem do uprawiania sportu wyczynowego. Obawy przed hipoglikemią sprawiały, że powszechnie zwalniano też dzieci z cukrzycą typu 1 z lekcji wychowania fizycznego. ...
Otyłość u dzieci
Jeszcze do niedawna dziecko z nadwagą czy otyłością było dla wielu osób synonimem dobrostanu i zdrowia....
Dieta przyszłego taty
W obiegu dostępnych jest wiele informacji na temat zasad prawidłowego żywienia kobiet planujących ciążę....
Miód – lek z ula
Miód znany jest i stosowany przez ludzi od tysięcy lat....
Pomarańcze jako źródło fitoskładników
Specjaliści badający żywność najczęściej charakteryzują ją, używając terminu wartość odżywcza....
Żywienie kobiet w ciąży – III trymestr
Ostatnie 3 miesiące ciąży charakteryzują się bardzo intensywnym wzrostem płodu....
Karmienie sztuczne niemowlęcia
Najbardziej odpowiednią metodą żywienia niemowlęcia jest karmienie naturalne mlekiem matki przez pierwsze 6 miesięcy i kontynuowanie tego sposobu żywienia przez kolejne 6 miesięcy z uzupełnieniem diety według nowych, podanych poniżej zaleceń....
Najczęstsze choroby jelit
Choroby jelit, zwane również chorobami dolnego odcinka przewodu pokarmowego, ze względu na różną budowę i stosunki anatomiczne, różnice czynnościowe zadań oraz pewne odmienności objawów stanów chorobowych, dzielimy na:...
Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią?
Odporność to zdolność organizmu do jego obrony przed wszechobecnymi w przyrodzie mikroorganizmami....
Najczęstsze choroby żołądka i dwunastnicy
Wśród najczęstszych chorób żołądka i dwunastnicy omówiono niżej:...
Otyłość
Otyłość to stan nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie....
Stereotypy – nadwaga i otyłość
W kulturze występują różnorodne stereotypy związane z nadwagą i otyłością, czyli uproszczone opinie i poglądy dotyczące przyczyn i oceny danego zjawiska. Wynikają one z braku wiedzy, bezrefleksyjnego przyjmowania potocznych sądów oraz z chęci usprawiedliwienia własnych niekorzystnych zachowań. ...